De illusie van het marketingleger

Ongetwijfeld heb je iemand de afgelopen tijd iets horen roepen over employee advocacy en misschien dacht je bij het horen van die term wel: “Ja, dat is het!” Stiekem droomde je al over een marketingleger bestaande uit tientallen, honderden of zelfs duizenden collega’s. Allemaal mensen die online vol trots aan het vertellen zijn geslagen over jouw organisatie, jouw producten, jouw diensten en de openstaande vacatures. Fantastisch! Geen dure advertenties, banners, campagnes en gesponsorde berichten meer. Jouw collega’s, die lossen het wel op.

It ain’t gonna happen…

Laat mij die droom ruw voor je verstoren. Dat marketingleger kun je vergeten. En wel om twee redenen.

Allereerst gaan social media platformen ons over een tijdje gewoon laten betalen voor berichten die geplaatst worden met een employee advocacy tool. Ed Terpening, analist bij de Altimeter Group, schreef hier in februari 2016 een artikel over en ik denk dat hij gelijk heeft. Vroeger hadden bedrijven, net als mensen, een groot organisch bereik als zij een bericht plaatsten op Facebook. Vandaag de dag is het organisch bereik van een bedrijfspost nog maar 1 tot 2%.

Oplossing: jij en jouw collega’s kunnen via een employee advocacy tool berichten vanuit persoonlijke accounts plaatsen. Hiermee behoud je een groot organisch bereik. Voorlopig dan. Net als Ed denk ik dat dit over een tijdje voorbij is. Facebook is namelijk ontzettend goed in het beschermen van haar eigen business model. Als er straks nog maar een paar dominante employee advocacy tools over zijn is het voor Facebook heel makkelijk om berichten geplaatst met die tools een minder groot bereik te geven. Tenzij bedrijven bereid zijn om er (nog een keer) voor te betalen, natuurlijk.

De tweede reden dat het marketingleger een illusie blijft, is veel simpeler. In tegenstelling tot jijzelf, zijn de meeste van jouw collega’s niet aangenomen vanwege hun marketing- en salesvaardigheden. Zaken die voor jou heel vanzelfsprekend zijn (zoals het schrijven van een wervende, op de doelgroep gerichte tekst bijvoorbeeld), zijn dat voor hen niet. Bovendien hebben zij helemaal geen tijd om Tweets, Updates en artikelen te schrijven…

What’s next!?

“Da’s lekker, Jochem,” hoor ik je denken, “Je ging ons toch vertellen wat onze collega’s wel konden betekenen in het (content) marketing- en salesproces!?” Klopt. Als jij je bovenstaande beseft, heb je namelijk een prachtig vertrekpunt om je collega’s te helpen bij het versterken van relaties met hun doelgroepen. En bovendien je eigen marketing- en salesdoelstellingen te behalen.

Interacties, bereik en clicks. Het zal de meeste van jouw collega’s een worst wezen. Uiteindelijk willen zij gewoon hun omzettargets halen. Het behalen van die targets is veel gemakkelijker op het moment dat jouw collega’s een goede relatie hebben met hun doelgroep(en). Dat is met name zo voor kennisintensieve B2B-bedrijven waar vertrouwen cruciaal is in het gegund krijgen van een opdracht.

Om die reden leerde ik de advocaten van Loyens & Loeff, de adviseurs van Berenschot en de medewerkers van Railpro in de afgelopen jaren allereerst waarom zij hun kostbare tijd zouden moeten steken in het zakelijk gebruiken van social media. Als ze overtuigd waren, gingen we praktisch aan de slag. Zij kregen het marketing- en salesproces uitgelegd, optimaliseerden hun profielen (minder ik, meer u of jij), maximaliseerden hun netwerken en gingen aan de slag met het verzamelen, creëren en verspreiden van effectieve content.

Meedoen was absoluut niet verplicht, maar zodra advocaten hun collega’s opdrachten zagen binnen halen via Twitter en adviseurs merkten dat een collega al bloggend met de ene na de andere lead in contact kwam, was men snel om.

Ik ben op 18 mei een van de experts op #CMFF waarbij je bij mij aan tafel kan schuiven om mij met je vragen over dit onderwerp te bestoken. Tot dan!

Boek nu je tickets voor 18 mei en ga zelf in gesprek met Jochem Koole !